BIKERFRIENDS.NL

BIKEADVENTURES

03-Bikerfriends.nl bezoekt het Sam Racing Team te Arcen

 
 
We herinneren ons nog goed, de geur van rubber en benzine vermengt met het aroma van de olie die in het 2-takt tijdperk bij de motorraces op de circuits te ruiken was in het rennerskwartier. Een geur waarbij het hart van menig liefhebber op hol dreigt te geraken, en deze met weemoet terug zal denken aan de coryfeeën van weleer. De tijden dat Barry Sheen Wil Hartog Marcel Ankone in binnen en buitenland furore maakten op hun Suzuki’s heeft menig liefhebber geïnspireerd om deze tijden te laten herleven, en de Suzuki racemotoren van weleer nieuw leven ingeblazen. Zo ook de 51-jarige Cor Geraets uit het Limburge Arcen, welke samen met zoon Sam, het Sam Racing Team vormen. Bikerfriends.nl ging naar Arcen, om hier binnen te stappen in het domein van de Suzuki 2-takt wegracemachines en hier een vleugje te proeven van de Classic Racing Bikes. In Arcen aangekomen rijd ik een woonwijk binnen, waarbij ik toch maar even naar het betreffende huisnummer ga zoeken, want alles lijkt hier een beetje op elkaar. Als opeens mijn aandacht wordt getrokken naar een naast de nieuwbouwwijk staande woning, met een op de oprit staande trailer met het opschrift Sam Racing. Tjakka, gevonden. Ik word hartelijk ontvangen door het jongste lid van het team, Sam. Bij het betreden van hun domein, word ik in de hal geconfronteerd met de eerste motorfiets (Suzuki RV125), waarbij me duidelijk is dat ik hier te maken heb met motorsportliefhebbers Pur Sang. Samen met Sam’s vader Cor zitten we in de keuken aan de koffie, waar het ijs al snel is gebroken en de verhalen los komen.
 
 
Voor het ontstaan van hun motoren passie gaan we een 25-jaar terug in de tijd. Een collega van Cor had destijds nog een motorframe ergens in zijn tuin staan, en deze was er blij mee als hij dit frame zou kunnen komen ophalen. Het bleek een Suzuki frame te zijn, van de destijds populaire T500. Er werd een motorblok op de kop getikt, en na veel onderzoek, verzamelwerk van onderdelen, en sleutelen, was het eerste eigenbouw project geboren. En dit proefde natuurlijk naar meer, zodat de sound van een toevallig voorbijkomende Suzuki GT550 driecilinder 2-takt, uitgerust met een drie in een uitlaat, Cor definitief over de streep trok om zijn passie verder te verdiepen en uit te breiden. En tot op heden kunnen we stellen, zit deze sound nog steeds in Cor’s Brein.
 
 
      
 
Momenteel staan er twee eigenbouw replica’s van de Suzuki TR750 in de paddock van het Sam Racing Team. En eigenbouw is hier ook eigenbouw. Van het bestuderen van het originele model, tot aan het samenstellen van de replica fiets, alles gebeurt hier geheel in eigen beheer. Een proces waar menig uurtje in gaat zitten, en jaren van speurwerk op het internet/wereldwijd aan vooraf gaat. Zo draait Cor er zijn hand dan ook niet voor om op een zaterdagmorgen even naar Zwitserland te rijden, om daar bv. een op het internet te koop aangeboden cilinder te gaan bekijken, welke eventueel goed in een van zijn motoren projecten zou kunnen passen. Het is dan ook altijd weer een spannend moment als het “eindproduct” op de testbank en het circuit laat zien wat hij uiteindelijk in huis heeft.
 
 
Sam & Cor op de Suzuki’s
 
 
Testing SamRacing Suzuki TR750-005
 
Door de loop van de jaren heen zijn er in dit wereldje veel contacten opgebouwd. Namen die hij vroeger kende uit de wedstrijd verslagen, kwamen opeens dichterbij en verzamelden zich in de wereld van de Classic Racing. Momenteel worden dan ook veel technische data en informatie gedeeld met mannen als;  Alf Mossell en Ian Mcleod , mannen die hun sporen op het gebied van de motorwegrace sport hebben verdiend.
 
 
V.l.n.r. Ian Mcleod – Alf Mossell en  Cor Geraets @ Francochamps
 
Racemotoren bouwen is een ding, de volgende stap is uiteraard het bezoeken van de diverse circuits in binnen en buitenland om de Bike hier aan de tand te voelen, en zich te meten met de concurrentie/vrienden in de wereld van de Classic Racing Bikes. Cor’s favoriete circuit is zonder meer het Italiaanse  Imola. Maar ook op het circuit van Spa – Francochamps, voelt het Sam Racing Team zich als een vis in het water, of misschien beter gezegd: Als een slickband op droog asfalt. Het besturen van dergelijk motorfietsen op een circuit vergt ook het een en ander van de  fysieke  conditie van de coureurs. Je ben immers de gehele race vol geconcentreerd met snelheden van +250Km/h bezig. Om deze reden zien we Cor dan ook geregeld, o.a. met zijn racefiets dagelijks zijn trainingsprogramma doorlopen.
 
 
Sam Racing Team @ Imola
 
 
Het mag duidelijk zijn dat een dergelijke hobby geldverslindend is, en om dit alles mede te financieren bouwt Cor ook racemotorfietsen op aanvraag, of gewoon een upgrade van je eigen straatfiets. Zijn specialisatie is mag ik wel zeggen, het maken/aanpassen van uitlaatsystemen voor motorfietsen.
 
 
 
 
 
Het was een gezellige en informatieve morgen voor mij bij het Sam Racing Team. Ik heb het team leren kennen als enthousiaste en bevlogen mensen die alles voor hun sport over hebben. Ook echtgenote Karin is een enthousiaste liefhebster van de motorsport, want ik realiseer me op de terugweg naar Swalmen: Het is niet zomeer een hobby of liefhebberij, het is een manier van leven.
 
Ook een leuke motorpassie, die je graag wil delen op Bikerfriends.nl ?
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 06-27338188
Voor Bikerfriends.nl
Ruud Franssen.